lantana Phytoterapi- behandling av sykdommer ved hjelp av urter og medisinplanter kalles urtemedisin eller phytoterapi. Phyto betyr urter.

Phytoterapi er basert på bruk av rene virkestoffer ifra urter fra hele verden. Urtene brukes tørket og pulverisert og blir brukt som pulver eller pulver presset til pille. Urtene kan også brukes som ekstrakt (oftest i vann eller alkohol) av hele friske og tørkede planter og plantedeler. Ekstrakter kan blandes og brukes i salver. Bruken av urter som teer er også utbredt. Urter og plantestoffer har fra gammelt av vært blant de viktigste kilder mennesket har hatt for å opprettholde helse og for å gjenvinne helse ved sykdom.

Urtemedisin er grunnlaget for all medisin. Skolemedisin har benyttet urter ved kun å isolere de aktive virkestoffene fra planter, som de har benyttet i en konsentrert form eller som de har kopiert kjemisk. I dagens medisin blir legemidler mer og mer fremstilt syntetisk. Men planter og plantestoffer står fremdeles sentralt, omkring 40% av legemidler kommer fra plantestoffer. Dette gjelder blant annet morfin, kinin, hjerteglykosider og en rekke antibiotika.

For eksempel; Kinin- ifra Chinchona cortex eller kinabark, ble benyttet mot malaria og hjerte-arrytmier samt Reumatoid arthritt/ leddgikt.
Hjerteglykosidene fra Digitoxin et glycosid(sukkerlignende virkestoff) fra Revebjelle Lanata digitalis som ble funnet og isolert ifra en gammel engelsk urteresept og ble benyttet mot hjertesvikt.

Planter og plantestoffer gir også ideer til nye legemidler. Forskere isolerer virkestoffer fra planter, studerer disse stoffene og lager varianter av dem. På denne måten har mange nye legemidler oppstått, bl.a. malariamiddelet klorochin.

Urtemedisin er i dag en effektiv, trygg og sikker behandlingsform som gir gode resultater hvis den blir benyttet riktig. Urtene og enkle naturstoffer er effektive midler i behandling av en rekke sykdommer, uten å ha de omfattende bivirkningene som moderne kjemiske legemidler ofte har.

I Norge er der mange homeopater, terapeuter og noen få leger som bruker urter og medisinske naturstoffer i sin daglige praksis. De naturpreperatene som er godt dokumentert og mest brukt til medisinsk bruk er for eksempel fiskeoljer, nattlysoljer, ulike plantefiber for å senke kolesterol eller for å behandle forstoppelse, ginsengpreperater, solhattpreperater og mye mer.

De fleste urtepreperatene selges på helsekost, noe selges også på apotek og i dagligvarer.

Pharmatech AS som Geir Lund driver er i all vesentlig grad basert på en urtemedisinerende behandlingsform.

Advarsel, åpne i et nytt vindu. Skriv utE-post

Webdesign ved Theta-Design - Alt innhold på denne siden er © Copyright 2008-2021 Lunds Klinikk hvis ikke annet er oppgitt. Sitemap / Sidekart